top of page
lapland-2984828_1920.jpg

Genomförda projekt

Här hittar du en kort beskrivning av de projekt som är genomförda under programperioden. Vill du ha mer information om något projekt är du välkommen att kontakta oss så hjälper vi dig med det. 

I vår projektkatalog här nedan kan du dessutom läsa några intervjuer med olika projektägare och träffa några av våra LAG-ledamöter! Projektkatalogen kan även laddas ner som pdf, genom att klicka här!

PROJEKT ÄGDA AV EXTERNA AKTÖRER

Förstudie för ett levande Folkets Hus Jokkmokk 

Syftet var att utveckla Folkets Hus som mötesplats för förenings- och kulturlivet samt besöksnäringen i Jokkmokks kommun. Målet var att ta fram ett underlag för hur Folkets Hus ska rustas upp i enlighet med de behov som kartläggs i projektet.

Förstudie utställning, The Arctic Circle Centre – Gateway 97 

Syftet med projektet var att utveckla en besöksnäringsattraktion i Vuollerim inom Destination Jokkmokk i Swedish Lapland. Målet var att ta fram underlag för kommande genomförandeprojekt avseende produktion av utställning om polcirkeln. (thearcticcircle.se/)

Kontroll av mobiltäckningen på länsnivå 

Syftet med projektet var att ta fram verklighetsbaserade underlag för att arbeta vidare med lokalt anpassade lösningar i syfte att säkerställa mobil täckning och tillgång till digitala tjänster i hela området. Målet var att göra en kartläggning av den faktiska mobiltäckningen i kommunerna Gällivare, Jokkmokk och Överkalix.

Utveckling av Vuollerimbygden med fokus på världens nordligaste kartingbana  

Syftet med projektet var att stärka de lokala aktörernas konkurrenskraft och locka fler besökare till Vuollerimbygden, samt stärka motorföreningens utbud av aktiviteter för invånarna i kommunen. Målet var att investera i motorföreningens anläggning och marknadsföra detta tillsammans med boendeanläggningar på orten. (vuollerimsmf.se)

Nordenskiöldsloppet 

Syftet med projektet var att med samordnade insatser öka konkurrenskraften hos det lokala och regionala näringslivet, framförallt besöksnäringen, samt att bidra till ett mer differentierat näringsliv. Målet var att i samarbete med Destination Jokkmokk, lokala företag samt den ideella sektorn vidareutveckla kringaktiviteterna runt arrangemanget Nordenskiöldsloppet och som resultat, generera nya gästnätter i området. (morethanarace.wordpress.com)

Artikel om loppet, publicerad i Dagens Industri 8/2 2020.

Renodlat / Omställning Gällivare (OMG) 

Syftet med projektet var att öka medvetenheten och kunskapen om de gröna näringarna samt stärka tillgången på, och kunskapen om, lokalproducerad mat. Målet var att skapa ett antal aktiviteter som skulle inspirera och öka kunskapen om lokalproducerad mat, odling och självförsörjning, samt testa nya metoder för detta. Projektet har också ökat kunskapen om och testa metoder för att minska matsvinn samt kartlägga de gröna näringarna i området genom att skapa en grön tillväxtplan och ett branschråd för näringen. (renodlat.nu)

Tänk Jämt 

Genom projektet ville sökande arbeta för en förändring av attityder genom förebyggande åtgärder för att uppnå en ökad förståelse och acceptans för olikheter. Syftet var att dagens unga ska se möjligheter och inte svårigheter med gränsöverskridande samverkan och kontakter. Detta via olika evenemang, bland annat genom idrottsutövning, matlagning, språkcaféer, förenings- och samhällsinformation av skilda slag. Samt genom workshops, föreläsningar för ökad kulturförståelse, införande av  ”Ungdoms/Tjejfaddrar” för att få ungdomar att stötta varandra och lära känna varandra och därmed också uppnå en ökad förståelse för varandra.

Förstudie hållbar energi i Vuollerim 

Syftet med projektet var att utreda vilka möjligheter det finns för energibesparing och förnybar energi för fastighetsägare i Vuollerim, och om denna potential kan tas tillvara genom kooperativa lösningar. Målet med projektet var att leverera en förstudie som ger svar på vilka möjligheter det finns lokalt för kooperativa lösningar kring energieffektivisering och energiproduktion.

Närvärmeverk och P-hem

Syftet med projektet var att möjliggöra en ökad inflyttning till Hakkasbygden genom att fler bostäder och tomter ska kunna erbjudas då många i dagsläget vill flytta till området men bostäder och tomter saknas. Målet var att utreda vad som krävs för att investera i, överta och renovera bostäder i det så kallade ”P-hemmet”, anskaffa och bebygga fler tomter och befintliga fastigheter samt anlägga ett närvärmeverk för en gemensam energilösning till ovanstående fastigheter.

Kompetensbanken 

Syftet med projektet var att ge en helhetsbild av nuvarande utbud, brist på och behov av kompetens i Gällivare kommun, samt ta fram en prognos för framtida kompetensbrist och kompetensbehov. Detta för att i samverkan med andra aktörer kunna planera och genomföra åtgärder samt möta behovet av kvalificerad arbetskraft. Målet var att genomföra behovsanalyser och kartläggning av kompetensbehov och utbildningsutbud i kontakt med företag och organisationer på orten.

Produkt och tjänsteutveckling genom företagssamverkan 

Syftet med projektet var att två företag genom samverkan ska utveckla företagandet. Målet med projektet var att ta fram flera egentillverkade produkter och tjänster samt utveckla webbutiker. (horseexplore.se)

Kompetensutveckling världsarvet Laponia 

Syftet med projektet var att höja kunskapen hos, och graden av samförstånd mellan, näringarna för hur Laponias natur- och kulturvärden kan nyttjas och utvecklas. Målet med projektet var att genomföra kompetensutvecklingsinsatser samt skapa nätverk inom och mellan besöksnäringen och rennäringen.

Soutujärvibygden Servicekontor 

Syftet med projektet var att stärka servicen i bygden och skapa goda förutsättningar för fortsatt utveckling av boende, fritid, företagande och besöksnäring. Målet var att, utifrån de lokala behoven, arbeta fram ett bra utbud av tjänster och etablera en varaktig och stabil serviceverksamhet inom Soutujärvibygden. (soutujarvi.se/servicekontor/)

Struktur för serviceutveckling i Överkalix kommun 

Syftet med förstudieprojektet var att få kunskap om situationen för respektive kommersiell aktör (inkl. detaljhandeln) och kunskap om situationen i respektive by. Det var också att utveckla långsiktig samverkan mellan kommunen, kommersiella aktörer och byaföreningar.

Byakult 2.0 

Syftet med projektet var att öka attraktiviteten på landsbygden genom att utveckla och tillgängliggöra kultur och kulturupplevelser i större omfattning. Målet var att genomföra aktiviteter som ska skapa nya fritidssysselsättningar och därigenom bidra till integration och samverkan samt manifestera det unika med landsbygden. (facebook.com/Byakult2018/)

Strandpromenader i Bränna 

Projektet skulle möjliggöra anläggning av sammanhängande naturleder, 10 km, i en unik natur och miljö vid Bränna, som är centralort i Överkalix kommun. Lederna ska stärka centralortens attraktionsvärde, bidra till att bromsa utflyttning och öka inflyttningen. De ska ge alla invånare och besökare fri tillgång till en sammanhängande naturled i en unik natur och miljö. De ska ge hotell och restauranger och övriga turistföretag möjlighet att erbjuda sina kunder fler attraktiva naturupplevelser. Kunskapshöjande insatser i projektet ska främja strandpromenadernas långsiktiga hållbarhet.

Snölagring Ski Camp Gällivare

Syftet med projektet var att förlänga skidsäsongen och därmed öka turismen under en annars låg säsong i besöksnäringen i Gällivare. Målet var att producera och lagra snö så att skidspår kan anläggas tidigare än i väntan på natursnön och kyla för tillverkning av konstsnö. (www.sporteventgellivare.com/ski-camp-gallivare/snolagringsprojekt-2017-2019)

Överkalix Skogsmässa

Syftet med projektet var att skapa en plattform för ökad samverkan mellan skogsägare, skogsföretag och företag som verkar i andra branscher samt väcka ett intresse bland unga för att säkra kompetensförsörjningen framöver. Projektet har skapat ett nytt nätverk bestående av intressenter inom skogsnäringen. Underlag och affärsmodellen som var målet med projektet kommer att vara till stor nytta när beslutet om att arrangera en skogsmässa ska tas. Företagare som verkar i skogsnäringen ska vara delaktiga i beslutet.

Nystarten

Syftet var att genom motiverande samtal, coachning och arbetsträning hjälpa personer i behov av stöd att finna sin plats i samhället, känna sig behövd och ta sig in i/tillbaks till arbetslivet eller studier, och i förlängningen kunna försörja sig själva. Projektet ska leda till nya möjligheter och minskat utanförskap för deltagarna samt bidra till att minska sysslolösheten i kommunen. Målsättningen var att projektet ska övergå till permanent verksamhet med 2-3 anställda som bland annat genom sitt arbete med att tillverka och sälja produkter och/eller erbjuda tjänster ska generera intäkter till verksamheten. Målsättningen är även att starta butik med ”loppisförsäljning” i kombination med ett café där personalen bakar brödet som serveras.

Förstudie Arctic Gardens – Midnattssolens trädgård

Syftet med projektet var ha utvecklat ett säljbart koncept av Midnattssolens trädgård som ska ge Jokkmokk en ännu tydligare profil som besökskommun. Genom detta kan man nå nya målgrupper, både inom trädgårdsturism, inom ekologisk odling och inom forskning. Vidare skulle projektet spela en viktig roll i att utveckla livsmedelsförsörjning på regionalt plan för att möta utmaningar som klimatförändringar och utarmning av odlingsbar mark.

Inkubatorn på Vallje

Syftet med projektet var att utveckla entreprenörer och bereda dom möjlighet att utveckla det egna företaget och senare bidra till regionens utveckling. Genom att arbeta med diversifiering av näringslivet och skapa möjligheter på landsbygden för kvinnor och unga ökar möjligheten för bygden att utvecklas och locka till inflyttning och expansion. Syftet var också att kunna ta del av ny forskning och kunskap som normalt sett inte når till Gällivare. Genom att synliggöra samiskt näringsliv, höja kunskapsnivån och skapa nätverk inom samiska- och ickesamiska företag kan vi öka förståelsen för varandra och skapa gynnsamma samarbeten. Läs mer om projektet: https://vallje.se/

Förstudie Mountainbike-Nordenskiöldsloppet

Syftet med projektet var att utreda om det finns förutsättningar och potential att genomföra en sommartävling,  ”Mountainbike-Nordenskiöld”, med ungefär samma bansträckning som motsvarande vinterarrangemang. Målet med projektet var att leverera en förstudie som kan ligga till grund för konkret planering och genomförande av arrangemanget.

Sjumilaskogen, framtidshopp

Syftet med projektet var att utöka nyttjandet av urskog samt höja kunskapen och medvetandet om urskogens stora värden. Målet med projektet var att producera en film att använda i marknadsförande och kunskapshöjande syfte.

Jokkmokks Julmarknad och Kulturfestival

Syftet med projektet var att skapa en hållbar struktur och arbetsfördelning för Jokkmokks Julmarknad och Kulturfestival, så att den på allvar etableras och fortlever under många år framöver. Målet med projektet var att öka antalet besökare och säljare på marknaden, samt utveckla en hållbar organisation för fortsatta arrangemang. 

NUR8v (Metod för naturunderstödd rehabilitering)

Syftet med projektet var att skapa samverkan mellan vit (traditionell sjukvård) och grön (naturunderstödd) kompetens. Målet var att forma en modell för att rehabilitera de personer som står så långt från arbetsmarknaden att de inte är redo att ta del av någon av de befintliga arbetsmarknadspolitiska åtgärderna. Läs mer om projektet http://trojkanatur.se/nur8v/

Smart specialisering i destinationen Jokkmokk 

Projektet syftade till att stärka konkurrenskraften inom Jokkmokks besöksnäring genom att arbeta lokalt med strategiska och taktiska processer för smart specialisering. Processerna ska leda till en strategi med tillhörande handlingsplan för att utvekcla Jokkmokk som hållbar destination. Vidare var målet att skapa nya samarbeten, nätverk samt öka antalet företag i det lokala samverkansklustret. 

Digitala landbygder

Syftet med projektet var att förbättra möjligheterna för aktörer och invånare att leva, bo och verka på Gällivares landsbygder. Målet med projektet var att öka digital delaktighet genom rådgivning, kurser och handledning samt att bygga samarbeten för att ta fram nya digitala servicelösningar. Projektägare var Soutujärvibygden i utveckling, ekonomiska förening. http://www.soutujarvi.se/ 

Hästarena Överkalix

Syftet med projektet var att undersöka möjligheterna att uppföra en hästarena i Överkalix kommun, och målet var att ta fram en förstudierapport som ger svar på, kostnader för uppförandet av en ridanläggning, driftskostnader för anläggningen. hur kundunderlaget ser ut gällande lektions/lägerverksamhet och uthyrning av stallplatser samt finansieringsmöjligheter för byggnation och drift. 

Medskapandebyrån

Syftet med projektet var att utveckla attraktiva och trivsamma platser i Gällivare, som kan bidra till att människor vill bo kvar, flytta hit och besöka orten. Målet var att driftsätta en organisation och skapa en fysisk mötesplats för arbete med inkluderande platsutveckling. https://www.medskapandebyran.se/

Dundret Lapland - Projekt Trollihopp

Syftet med projektet var att skapa trivsel, uppmuntra till rörelse och på ett lekfullt sätt lära barn och unga mer om djur, natur och goda värderingar. Målet med projektet var att skapa 2 stycken mötes- och aktivitetsområden, som är tillgängliga för alla att besöka.

Förstudie Jokkmokk

Syftet med förstudien var att ta fram en plan för att på bästa sätt kunna vara en del av och tillvarata de möjligheter till samhällsutveckling som skapas genom de stora etableringarna och investeringarna som är på gång i länet. Målet med projektet var att skapa ett underlag som tydliggöra vilka utvecklingsinsatser som ska prioriteras för att öka Jokkmokks kommuns attraktivitet och skapa ökade förutsättningar för inflyttning, företagsetableringar och kompetensförsörjning

Överkalix - en framåtskridande kommun

Syftet med projektet var att starta igång en utvecklingsprocess där medborgare och intressenter tillsammans verkar för att göra Överkalix till en ännu mer attraktiv plats att bo på. Målet var att förstudien ska identifiera målgrupper samt ett lösningskoncept med förändringsinsatser som ska prioriteras i arbetet mot ökad inflyttning till Överkalix kommun.

Överkalix Skogsmässa - Genomförande

Syftet med projektet var att bidra till en långsiktigt hållbar utveckling och förnyelse av det privata familjeskogsbruket genom ett bättre tillvaratagande av kunskaper och kompetenser, utvecklande av nya tjänster och produkter. Målet med projektet var att skapa ett arrangemang/mötesplats i form av en Skogsmässa, som ska genomföras vart annat år alternativt vart 4:e år .

Alla ska med 

Syftet med projektet var att förbättra möjligheterna för aktörer och invånare att leva, bo och verka på landsbygden i Överkalix kommun. Målet med projektet var att utveckla och stärka landsbygdens tillgång till kommersiell och offentlig service genom digitala tjänster

 

Utveckling av ledturism och evenemang i Överkalix- och Gällivare kommun

Syftet med projektet var att skapa samverkan kring utvecklingen av ledturism och evenemang kopplat till en 500 km lång vinterled för att utvecka besöksnäringen. Målet med projektet var att etablera en samverkansplattform och skapa förutsättningar för att göra leden permanent.

Fu:turism 2027 - smart specialisering i besöksnäringen

Syftet med projektet var att, tillsammans med företag och aktörer inom besöksnäringssystemet, utveckla en hållbar besöksnäring som lockar fler besökare till området. Målet med projektet var att engagera fler aktörer i utvecklingsarbetet och gemensamt ta fram nya turistiska produkter och tjänster.

Face of Gällivare 2.0

Syftet med projektet var att stärka det sociala kapitalet. Genom att arbeta med attityder för ökad tolerans och inkludering syftade projektet till att öka ortens attraktionskraft och stärka dess långsiktiga utvecklingsmöjligheter. Målet med projektet var att på temat attitydförändring leverera utbildningar, föreläsningar och konferenser samt kommunicera/marknadsföra den förändring man önskade se i samhället såväl lokalt som regionalt.

Överkalix lokala servicekontor

Syftet med projektet var att utreda förutsättningarna och intresset för att öppna, driva och utveckla ett lokalt servicekontor för småföretag, föreningar och byaföreningar som verkar i Överkalix kommun. Målet med projektet var att ta fram en förstudierapport med förslag på hur ett lokalt servicekontor kan utformas för att möta målgruppens behov och bli en långsiktigt hållbar funktion.

 

Slutredovisade projekt externa aktorer

DELAKTIVITETER INOM PARAPLYPROJEKT

Drivkraftcheckar

 

Mångfald- och värderingsföreläsningar, Överkalix Allförening

Projektet anlitade en föreläsare inom mångfald och värderingar under Överkalix marknad. Under besöket så arrangerades en stå-upp-show och en föreläsning på temat mångfald och värderingar, samt att föreläsaren aktivt deltog i ungdomsaktiviteter under markanden.

Barnaktiviteter, Festivalföreningen Revanschen Jokkmokk

Projektet arrangerade barnaktiviteter för att utöka ett event som i övrigt riktade sig mot vuxna. Syftet var att utöka utbudet av fritidsarrangemang för barn. 

Kunskapssommar hos Vuollerim Ridklubb

Projektet arrangerade utbildningar som ökar förståelsen och kunskapen om hästar, främst riktat till barn och ungdomar. Syftet varr att öka intresset för ridsport som hobby, genom att öka utbudet av aktiviteter.

Sanningslandets Naturrastplats, Folket Hus Lansjärv

Projektet har etablerat en grillplats samt bänkbord i området Sanningslandets Naturrastplats. Syftet var att göra platsen mer attraktiv och trygg för människor att vistas på, och därigenom skapa en ny mötesplats.
 

Landsbygdupproret, skapa din bild av Överkalix, Överkalix Riksteaterförening

Projektet har arrangerat workshops där människor får skapa alster som illustrerar sin bild av Överkalix. Alstren visas sedan upp på en gemensam utställning. Syftet var att väcka tankar och diskussioner om livet på landsbygden, och samtidigt skapa gemenskap och inkludering, och målet var att skapa nya kulturarrangemang. 

Hästpool Överkalix, Överkalix Ridklubb

Projektet har arrangerat resor till Kalix Ridklubb, för att kunna erbjuda barn- och unga tillgång till ridklektiner trots att det saknas ridhus på egna orten. Syftet var att ge deltagarna möjlighet att kunna delta i och utveckla sitt hästintresse.

Öppen verksamhet, Vuollerims Ridklubb

Projektet har arrangerat aktivitetskvällar där barn och unga fick delta i praktisk skötsel av hästar och stall, samt teori kopplat till detta. Syftet var att ge deltagarna möjlighet att kunna delta i och utveckla sitt hästintresse.

Språkvecka, Ängeså Sameförening

Projektet har arrangerat en språkvecka där deltagarna genom sociala aktiviteter under en vecka fått fördjupa sig i den samiska kulturen och språket.

Discgolfbana, Jokkmokks SK

Projektet har byggt upp en första etapp av en discgolfbana och kan därmed erbjuda ytterligare en fritidsaktivitet på orten.

 

Minikurs i Duodji, Saltofolk Förening

Projektet har i samband med festivalen Saltofolk arrangerat en minikurs i Duodji, samisk slöjd. Deltagarna fickdärigenom lära sig om duodjins historia och olika metoder.

Naturcheckar

 

Breddning av Dundret Runt spåret, Friluftsfrämjandet Gällivare 

Projektet har breddat en sträcka av Dundret Runt-spåret, för att kunna arrangemanget Dundret Runt ska kunna maximera antalet deltagare. Detta har skapat tillgänglighet till spåren och loppet för fler människor.

Iordningsställande av stig, Sammakko Lillbergets Byasamfällighet

Projektet har iordningsställt en stigsträcka med röjning och markberedning, för att på så sätt sammanlänka en led runt hela Sammakkosjön.

Upptäck Kalixälvens fiske och natur, Ansvar-Polcirkelns Fiskevårdsområde

Projektet ska göra naturmiljön och fisket längs älven tillgänglig för fler människor, genom röjning av stigar och fiskeplatser samt genom informations- och hänvisningsskyltar.

Satsning på natur och kulturupplevelser i Gyljen 

Projektet har uppfört en grillplats med vindskydd, röja stigar, etablera en boule samt upprusta belysning vid en motionsslinga. Detta för att bredda aktivitetsutbudet och göra byn mer attraktiv för boende och besökare.

Murjeks Hembygdsförening

Projektet har slyröjt hembygdsområdet kring föreningslokalen, bastu/tvättstuga/stugor, hembygdsgården samt längs järnvägen. Målet var att projektet ska bidra till ett mer inbjudande hembygdsområde samt en trevligare och välskött by.

Moski Old School Camping 

Projektet har utökat verksamheten genom att erbjuda övernattning för tältare utomhus  samt erbjuda service i form av ett utekök med dusch. Målet var att skapa möjligheter till nya arrangemang och en ny mötesplats inom fritid.

Svartbyns Intresseförening 

Projektet har upprustat belysning runt en motionsslinga, för att så många som möjligt ska kunna använda spåret i friskvårdande syfte och för att byn fortsatt ska vara attraktiv att leva och bo i. Målet var att tillgängliggöra spåret även under årets mörka månader.

Upprustning av badstrand, Sammakko FSF 

Projektet har upprustat badstranden i Sammakko, och skapat en säkrare badmiljö. Syftet var att tillgängliggöra badstranden för fler genom dessa åtgärder. 

Brukets Byaförening

Projektet har uppfört två vindskydd längs med Sandjärvsträsket. Syftet var att bredda antalet fritidsaktiviteter i Gyljen och göra byn attraktivare för boende och besökare. Målet var att tillgängliggöra naturmiljön för att kunna vistas i naturen.

Jokkmokks jakt och fiskevårdsförening 

Projektet har upprustat området Polcirkeln-Kierats för att främja friluftsliv och få fler att vistas i naturen. Projektet har bl a röjt stigar till fiskeplatser till flugfiske samt märkt upp stigarna samt satt upp informationstavlor vid parkering. Projektet har också byggt och placerat ut åtta eldpallar med sittbänkar till varje grillplats. Målet var att skapa bättre tillgänglighet till naturmiljöer genom upprättandet av grillplatser samt att restaurera naturmiljöer genom röjning av stigar. 

Kulturcheckar

Konstrundan Uti vår hage, Gällivare 

Projektet har under en dag visat upp olika typer av konst utomhus i skogsmiljö, och erbjudit besökarna guidad visning. Detta har skapat ett nytt kulturarrangemang. Filmdokumentation från projektet kan du se genom att klicka här!

 

Arctic Ryttarförening 

Projektet hart anordnat en helgclinic i grenen Tornerspel med teori- och ridlektioner. Målet var att utbilda ryttare och att lära sig nya grenar inom ridsporten samt att kunna anordna återkommande kurser inom detta och liknande grenar.  

PRO Överkalix 

Projektet har förbättrat utemiljön vid boulebanorna på hyresområdet Poxkroken genom att tillverka bänkar, bord, grill och förvaringsbod för boulematerial och vinterförvaring. Målet var att genomföra en försköning och tillgängligheten för området. 

Invigning Marsijärvi Fiskevårdsområde 

Projektet har anordnat en invigning av Marsijärvi fiskevårdsområde i syfte att starta upp ett regelbudet återkommande kulturellt evenemang i bygden. Målet var en lyckad invigningsfest med många besökare som aktivt deltar vid notdragning i Soutojärvi och blir intresserade att vara delaktiga i bevarandet av kulturarv i bygden.

BHK Malmen 

Projektet har etablerat en yta för inomhusträning för hundagility, som kan användas året runt. Målet var att skapa en ny mötesplats under vinterhalvåret för agilityutövare.

Nilivaara Fritid och Friskvårdsförening 

Projektet har rustat upp och flyttat en befintlig minigolfbana, anlagt en boulebana och en discgolfbana. Målet var att skapa nya fritidsaktiviteter samt nya mötesplatser för fritid. 

Allsåns Byaförening 

Projektet har restaurerat upp befintliga samlingsplatser i byn och byggt en grillplats i anslutning till området som används i samband med majbrasa. Den ska även kunna användas som en rastplats för turister. Projektet har även rustat upp en befintlig grillplast vid bygdegården som hyresgäster kommer att ha tillgång till i samband av hyra av bygdegården. Målet var att skapa/restaurera två mötesplatser i byn. 

Etablering av mobil dansbana och boulebana, Purnuvaara Hembygdsförening

Projektet har återupplivat kulturaktiviteten och skapa social samverkan kring en plats där dansbanan funnits. Målet var att skapa ett nytt arrangemang i form av aktivitetsdag, samt skapa två nya mötesplatser för kultur i form av en mobil dansbana och en boulebana.

Vuollerims Ridklubb, Hästen i fokus 

Projektet har genom utbildningsinsatser gett deltagarna kunskap om hästen. Syftet var att kunna göra åtgärder för att öka hållbarhet och välbefinnande för djuren, samt att ridklubben kan utveckla sin verksamhet med den nya kompetens som skapas hos medlemmarna. Målet var att skapa en ny fritidsaktivitet i form av utbildningsinsatsen.

Purnuvaara hembygdsförening - Nya aktivitetsplatser i Purnuvaara 

Projektet har genomfört arrangemangen invigning av dansbana med levande musik, kaffe och tårta samt invigning av boulebana med barnaktviteter och enklare förtäring. Syftet var att synliggöra dessa träffpunkter så att de finns kvar även i framtiden. 

Mångfaldscheckar

Minoritetsspråkfestivalen, Gällivare 

Projektet har skapat en plattform för ”Minoritetsspråkfestivalen” – en festival där olika minoritetsspråk och kulturer kan dela med sig av sitt språk, sin kultur och sin kunkap. Detta har skapat ett nytt arrangemang och en ny mötesplats för kultur.

Naturen, en resurs för mångfald, Jokkmokks IF Basket 

Projektet tog med nyanlända ut i naturen för att visa på/prova på ett flertal aktiviteter. Allt från att enkelt grilla korv över öppen eld till att prova på olika äventyrsaktiviteter. Syftet var att ge dem kunskap och lärdomar om att naturen är en stor källa till välmående och hälsa genom friluftsliv och möjligheterna till aktiviteter. Målet var att skapa nya arrangemang som främjar inkludering, öppenhet och mångfald samt skapar sociala kontaktytor för personer med olika etniska och kulturella bakgrunder, såväl unga som gamla.

Vaisa Sameförening, Kulturkvällar i Váisáluokta 

Delaktiviteten genomförde två kultureftermiddagar för barn och ungdomar (och deras familjer) i Váisáluokta. Syftet var att förmedla olika språk och kulturer till människor med olika bakgrund som befinner sig på platsen, både boende och besökare. Målet är att skapa två nya arrangemang.

Ungdomscheckar

Utlåningsutrustning och prova-på-aktiviteter, Gellivare Skidallians 

Projektet har arrangerat prova-på-aktiviteter inom skidåkning för barn och unga, och samtidigt skapat en bank av låneutrustning för samma målgrupp. Detta har både skapa nya aktiviteter, men också tillgänglighet till natur då fler barn och unga kan ta sig ut i skidspåren även om man inte äger egen utrustning.

Etablering av lekområde med konstsnö, Jokkmokks SK 

Projektet har med hjälp av konstsnö etablerat en slinga med skidspår samt ett lekområde för barn. Målet var att tillgängliggöra detta under en tidigare säsong än som annars hade varit möjlig. 

Hundklubben Dundret, Skytte för ungdomar 

Delaktiviteten har köpt in en lerduvekastare för sportingskytte, och arrangerat skyttekvällar för ungdomar 2 ggr/v i 12 veckor. Syftet var att väcka ungdomars intresse för hagelskytte som ett attraktivt och hållbart fritidsintresse. Målet var att skapa tillgång till en ny aktivitet, sportingskytte.

Aktivitet för alla, Vuollerims SK 

Projektet har köpt in ny utrustning till sin lokal för att kunna utöka utbudet av aktiviteter och sporter för alla grupper. De ville främja barn och ungdomars utveckling samt utöka tillgängligheten och likvärdigheten genom att alla oavsett bakgrund och förutsättningar ska ha chans att delta. Målet var att genomföra öppet hus och temadagar.
 

ÖVRIGA PROJEKT ÄGDA AV LEADER POLARIS

Paraplyprojekt slutredovisade
Projekt agda av leader polaris 2020 slutredovisade

Föreningsutbildning Leader Polaris 2020

Syftet med projektet var att stärka kapaciteten hos den ideella sektorn och öka kunskapen och kompetensen hos såväl styrelseledamöter som medlemmar inom de ideella föreningarna. Målet var att genomföra totalt 6 utbildningstillfällen och ge föreningarna verktyg att utveckla det egna föreningsarbetet samt öka kunskapen om möjligheterna att bedriva utveckling i ett bredare samhällsperspektiv. Projektet har drivits med stöd från jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.

Naturcheckar (paraplyprojekt) 

Syftet med projektet var att stödja lokala aktörer/föreningar som tillsammans vill genomföra olika miljöåtgärder i sitt närområde som förskönar landskapsbilden, ökar attraktiviteten och förbättrar tillgängligheten till natur- och friluftsliv på landsbygden. Målet var att bevilja stöd till lokala delaktiviteter som bidrar till att skapa inkluderande och attraktiva livs- och boendemiljöer i Leader Polaris 2020 utvecklingsområde. Projektet har drivits med stöd från jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.

Ungdomscheckar (paraplyprojekt)

Syftet med projektet var att ta tillvara på ungas idéer och kreativitet och ge dem möjlighet bli mer delaktiga i processerna att skapa sina egna aktiviteter och utveckla sin egen roll i den lokala utvecklingen. Målet med projektet var att bevilja stöd till lokala delaktiviteter som bidrar till att skapa inkluderande och attraktiva livs- och boende miljöer för unga under 25 år i Leader Polaris 2020s utvecklingsområde. Projektet har drivits med stöd från jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.

Kulturcheckar (paraplyprojekt)

Syftet med projektet var att utveckla, och öka delaktigheten i, kultur- och föreningslivet i området. Målet med projektet var att bevilja stöd till lokala delaktiviteter som skapar fler lokala arrangemang, fritids- och kulturverksamheter samt mötesplatser i Leader Polaris 2020s utvecklingsområde. Projektet har drivits med stöd från jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.

Mångfaldscheckar (paraplyprojekt)

Syftet med projektet var att främja inkludering, öppenhet och mångfald samt skapa sociala kontaktytor för personer med olika etniska och kulturella bakgrunder, såväl unga som gamla. Genom delaktiviteterna har fler möjligheter skapats för att bättre integrera och inkludera nyanlända personer i samhället. Målet med projektet var att bevilja stöd till lokala delaktiviteter som bidrar till att skapa större mångfald på lokala arrangemang, mötesplatser och i de fritids- och kultur-verksamheter som finns inom Leader Polaris 2020s utvecklingsområde. Projektet har drivits med stöd från jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.

TALKO Polaris – Ideella sektorns värde i samhället

Föreningar har en nyckelroll i både bevarandet av vårt kulturella arv och skapandet av det sociala kapitalet i vårt samhälle. Genom det transnationella projektet TALKO ville vi skapa hållbara modeller för ett strategiskt och strukturerat arbete som genomsyras av inkludering, öppenhet, glädje, vi-anda och en känsla av meningsfullhet.

I Finland finns det för närvarande över 105 000 registrerade föreningar, och i Sverige är antalet ungefär det dubbla. Projekthelheten TALKO var ett 2,5-årigt, transnationellt Leader-samarbete, vars syfte var att hjälpa föreningar i Finland och Sverige att uppdatera sina verksamhetsformer för att vara bättre anpassade till dagens samhälle. Namnet kommer från finlandssvenskan, där "TALKO" betyder frivilligt, oavlönat lagarbete. Projektet var ett samarbete mellan yrkeshögskolan Centria & yrkeshögskolan Novia, Leader Höga Kusten, Leader Polaris och Leader Lappland 2020. Vardera samarbetspartner drev projekt för föreningsutveckling med olika fokusområden.

Syftet med delprojektet inom Leader Polaris var att höja samtliga sektorers kunskap om värdet av den ideella sektorn, synliggöra den ideella sektorn samt motivera till, och initiera, stöttning och utveckling av föreningslivet. Målet med projektet var att samtliga sektorer i vårt område, genom projektet, ska ha fått tillgång till nya och uppdaterade metoder och verktyg som stärker den ideella sektorn idag och på sikt. 

Det gemensamma målet med hela TALKO-projektet var att skapa utveckling tillsammans för den ideella sektorn, men vardera område hade därefter specifika fokus:

  • TALKO Lappland : Flernivåsamverkan

  • TALKO Höga Kusten: Ungas delaktighet på landsbygden

  • TALKO Polaris: Ideella sektorns värde i samhället

  • TALKO Österbotten: Organisationsstruktur och kommunikation

Drivkraftcheckar (paraplyprojekt) 

Syftet med projektet var att återskapa och vidareutveckla föreningslivet i vårt område, efter att många verksamheter stannat av pga. pandemin. Målet var att projektets delaktiviteter ska ha skapat fler lokala arrangemang, fritids- och kulturaktiviteter samt mötesplatser i Leader Polaris 2020 utvecklingsområde. Projektet har drivits med stöd från jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.

flagga-och-grodd.png

Arctic Cultural Heritage 

Syftet med förstudien Arctic Cultural Heritage var att förbereda ett projekt för att skapa ett kulturarvsnät mellan Nordösterbotten och Lapland (Finland), Norrbotten (Sverige) och Norra Norge. Under beredningsfasen har aktörer intresserade av nätverket kartlagts till själva projektet. Det gränsöverskridande kulturarvsnätverket syftade till att främja bevarandet av det nordiska immateriella kulturarvet och utveckla nya sätt att göra det synligt och utnyttjas, till exempel inom företagande, turism, samhällstjänstproduktion och hantverk. Projektet drevs med stöd från Europeiska regionala utvecklingsfonden. 

interreg_nord_2016_swe_color-e1541064379
Vi beviljar projektstöd som utvecklar landsbygden
  • Följ oss på Facebook!

© 2023 Leader Polaris All Rights Reserved

bottom of page